koleda

koleda

четвъртък, 23 май 2013 г.

Мини фокача с чушки



             Имах вчера поръчка за вечеря от дъщерите ми фокача да е ,мини при това/ от съпругa ми - не,той е безгласна буква ;))/.Да ,но се чудих каква да е на вкус...Не ми се щеше обичайните с маслини и розмарин ,или  с доматки чери/ пулиезе/. Последната е и с картофи в тестото,ще я опиша някой ден, понеже я приготвям достатъчно често.Каква,каква...,та с чушки реших,че ги имам на разположение и при това в изобилие / с тях се опитвам да правя диета напоследък - за сега без успех/. В тестото умишлено намалих количеството на водата, за да не е лепкаво, че да ми е удобно да го моделирам и да постигна формата - овални мини, та те по - скоро питки,отколкото фокачи станаха..., но пък  красиви, вкусни и се изядоха с апетит.
            Сега описвам как ги приготвих:
           
             Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 200 мл. топла вода
  • 12 гр. свежа мая
  • 1 лъжичка захар
  • 2 лъжички сол
  • 50 мл. зехтин и още за намазване
  • 2 средно големи чушки                

             Приготвяне:

             Разтворих  маята и захарта в топлата вода и изчаках да се активира.Добавих солта, зехтина и брашното и омесих до гладко , но меко тесто. Готовото, също повтасало тесто разточих и с помоща на купичка изрязах / оформих/ фокачки,които намазах обилно със зехтин и оставих да втасват за около час. След това, отново щедро със зехтин ги притиснах/ надупчих/ с пръсти,поръсих ги със сол и отгоре  гарнирах с нарязаните на ивички чушки. Така ги оставих да втасват за още около половин час.
             Пеках на 190 гр. за около 20 минути.

           
           

Няма коментари:

Публикуване на коментар