Живееки в екстремно северната част на Италия, нямаше как да се запозная с тях веднага...Трябваше ми време и постоянен интерес към общо италианската кухня, за да открия и тази много популярна южно - италианска / неаполитанска/ закуска;). Рецептата си е моя интерпретация , така че съвсем не претендирам за оригиналност....
Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 20 гр. прясна мая
- 250 мл. топло прясно мляко
- 50 мл. олио / не зехтин/
- 1 лъжица мед
- 1 лъжица сол
- 250 гр. пушен бекон на кубчета или друг колбас
- 250 гр. настъргано сирене " Азиаго" / близко до българския кашкавал/
- жълтък за намазване
Приготвяне:
Маята и меда разтваряме в топлото прясно мляко и оставяме за малко да се активира. Добавяме солта, олиото, брашното и замесваме гладко и еластично тесто, което оставяме да почива за около час.
Готовото, вече втасало тесто разточваме на правоъгълна кора, върху която разпределяме плънката, която може и да е и според личния вкус. Завиваме на руло и режем на парчета, широки около 4 см., които редим така изправени в тавичка, покрита с хартия за печене. Мажем ги старателно отвсякъде с жълтък , разбит с капки олио и ги оставяме да втасват, докато се надуят.
Печем на 190 гр. за около 15 - 20 минути.
Кренвиршки от същото тесто :
тези съм ги пробвала, децата няма няма и се присетят да им направя пак, онова дето е като пица но е навито, му казват. Супер са
ОтговорИзтриванеДа, вярно е , Галя, много са апетитни
ИзтриванеBlagodaria vi za rezeptata. Stana lubima na nasheto semeistvo.
ОтговорИзтриванеТова е чудесно, Мина!
ОтговорИзтриванеРадвам се много!
Приготвяйте ги и със здраве си ги хапвайте!
Поздрави!