koleda

koleda

събота, 2 ноември 2013 г.

Ниоки с тиква и рикота в сос от сирене Горгонзола



            В четвъртък ниоки, както е и според едно желязно италианско правило /" Giovedì gnocchi"/ , което вече споменах-;), но при мен извикани на бис и в петък-;). Отново цветни, вкусни, бързи, лесни и любими. Този път със сосче, макар че най си ги предпочитаме в масло и салвия-;).
   
            За тях са нужни:

  • 400 гр. тиква / предварително обелена, нарязана и запечена/
  • 200 гр. рикота / пасирана извара/
  • 250 гр. брашно
  • 1 яйце
  • равна чаена лъжичка сол
  • щипка канела
  • 250 гр. сирене Горгонзола / меко пикантно сирене с плесен/
  • 150 мл. готварска сметана
  • бучка масло
  • пармезан
       
           Начин на приготвяне:
          
           Тиквата пасираме, след което върху подходящ плод омесваме с рикотата, яйцето, брашното, солта и канелата. Ако е необходимо, добавяме още брашно, но трябва да запазим лепкаво тесто, за да получим накрая меки и вкусни тиквени , а не брашнени ниоки. Получената топка тесто овиваме в кухненски найлон и прибираме в хладилник поне за половин час, за да се постегне.



           Охладеното вече тесто разделяме на няколко части, всяка от които усукваме на дълги фитилчета, помагайки си с брашно и нарязваме на парченца с дължина около 2 см. , които оставяме в хладилник до момента, в които ще ги варим.





           Варим в предварително завряла и подсолена вода. Когато изплуват на повърхността , са готови. Отцеждаме ги.
           В дълбок тиган или дори в тенджерката, в която са вряли ниоките загряваме сметаната с маслото и добавяме нарязаното на парчета сирене. Оставяме само за секунди на котлона, след което отстраняваме и бъркаме до пълното му разтапяне/ на сиренето/ . 
            Връщаме ниоките при соса, разбъркваме, поръсваме с пармезан и сервираме.
            

Няма коментари:

Публикуване на коментар