koleda

koleda

четвъртък, 13 юни 2013 г.

Вратни пържоли с бира и грозде





               По никое време - в края на пролетта и началото на лятото, приготвих това изключително вкусно ястие с месо и грозде, което съм с намерение да повторя, че и да потретя през есента, само да сме живи и здрави;). След пържолките с балсамов оцет и лук / виж рецептата тук в блога/ то се нарежда достойно в групата любими на семейството ми ястия с месо . Е, балсамовия оцет , макар и в дискретно количество, не пропуснах и тук.
               И така, за да си го приготвите и вие, са ви необходими:


  • 4 - 5 свински вратни пържоли с кост
  • 1 глава лук
  • 300 гр. грозде
  • 500 гр. бира 
  • 2 супени лъжици балсамов оцет
  • олио
  • сол и черен пипер 

              Приготвяне: 

              Начукваме пържолките и ги овкусяваме. 
              В достатъчно широк и дълбок тиган или в подходяща тенджера задушаваме лука с олиото, след което го оцеждаме и отстраняваме с помоща на решетъчна лъжица.
              В същото олио запържваме пържолките за кратко от двете страни.
              Връщаме лука в тигана/ тенджерата при пържолките, наливаме бирата и похлупваме.
              Оставяме да ври на бавен огън. 
              Когато поизври бирата, добавяме балсамовия оцет и нарязаните на половина гроздови зърна. 
              Варим почти до готовност под капак и отхлупваме само за последните няколко минути от варенето.
              Готово е! Опитайте и вие! Ние си облизах ме пръстите;).
              

сряда, 12 юни 2013 г.

Пепероната - ястие - гарнитура с чушки




              Идеята за нея ми подаде моята свекърва италианка. Приготвям я много и през всички сезони на годината. Прецизно казано , тя е класическа и много апетитна гарнитура към меса, но аз най- най - често вкъщи я предлагам като единствена манджичка с домашно хлябче и сиренце;).

              За да си я приготвите са ви необходими:


  • 3 - 4 големи месести чушки
  • 1- 2 глави лук
  • 2 - 3 скилидки чесън
  • босилек / в този случай аз - замразен/ 
  • 3 - 4 супени лужици доматено пюре
  • зехтин 
  • сол
             
              Приготвяне:
    
              В дълбок тиган слагаме нарязаните на ивички чушки, нарязания на полумесеци лук, нарязания на дребно чесън , зехтин. Разбъркваме и оставяме да се задушава/ пържи. Когато изври водичката , а чушките са видимо позапържени,  добавяме чаша вода и похлупваме за кратко, за да поомекнат. Отхлупваме и оставяме така на огъня, докато остане само на мазнина. В този момент добавяме доматеното пюре и босилека и запържваме за кратко до готовност. 
              Това е, нашата манджичка - гарнитура е готова да и се насладим;). 






Магданозено - пармезанови топчета




            Днес ще опиша тях - една вкусна и хрупкава импровизация, дошла от чудене вчера , какво да е за вечеря...;).
            От количеството на продуктите, които ще изброя, излизат точно тези скромни / фотографираните/ шестнадесет бройки;). И така:


  •  12 пълни супени лъжици галета
  •   5 пълни супени лъжици настърган пармезан или добре узрял кашкавал 
  •   100 гр. пресен магданоз, нарязан на дребно
  •   1 - 2 големи скилидки чесън, пресован или нарязан на дребно
  •   3 яйца
  •   1 - 2 супени лъжици прясно мляко
  •   сол, черен пипер и индийско орехче

            Приготвяне:

            В удобен съд разбъркване всичко и омесваме. 
            Оформяме топчета, с големината на голям орех.
            В дълбок тиган или подходяща тенджерка наливаме обилно олио. 
            Пържим, когато олиото е силно сгорещено.
            Готовите  топчета поставяме за кратко върху домакинска хартия, след което аранжираме и гарантираме по - желание и сервираме;). 
   
            

            



         



понеделник, 10 юни 2013 г.

Мини пица със средиземноморски сос и риба тон




                Ммм, чудна просто! Любима отдавна на по - голямата ми дъщеря, превърна се в  любима и на нас останалите с това мое изпълнение, хм...;).
                Така, за точната бройка от двадесет и седем мини пица с диаметър около дванадесет сантиметра употребих:


  • 800 гр. брашно
  • 12 гр. пряснс мая 
  • 400 мл. хладка вода
  • 6 супени лъжици зехтин
  • 1 равна лъжица захар
  • 1 равна лъжица сол
               За плънката: 

  • 400 гр. доматена салца
  • 100 гр. маслини
  • 1 главичка лук
  • босилек
  • зехтин
  • 160 гр. риба тон от консерва
  • моцарела 

             Ето как ги приготвих:

             Мята и захарта разтворих в хладката вода и малко след това добавих солта и зехтина. Разбъркаха с пръсти, за да се разтвори добре и солта и накрая добавих постепено брашното , омесвайки. Готовото гладко тесто покрих с кърпа и оставих да почива и втасва , докато се удвои. 
            През това време в малко зехтин позадуших ситно нарязания лук , след което добавих доматената салца. Посолих и  оставих за около 10 минути  да се позгъсти. Почти накрая добавих нарязаните маслини и босилека / замразен , че не разполагах с пресен на момента/. 
           Удвоилото се тесто разточих на тънка кора, от която изрязах нашите минита. С помоща на четка ги намазах със зехтин, сложих им от сосчето, по малко от натрошената риба тон и по парченце моцарела. Оставих ги да почиват така за около час преди да ги изпека. 
           Пеках в загрята фурна на 190 - 200 гр. до готовност и същата вечер забравих, че съм на диета;). 
           Това, което написах като последно, ми напомни за големия италиански актьор Алберто Сорди...Та на въпрос, зададен от журналистка :" Господин Сорди, мислите ли понякога за смърта?" Той отговаря :" Да, мисля, разбира се, но никога докато се храня!"...;)





Бисквити с прясна сметана



           Ей така -  за кафенцето или чайчето, за топване в млекцето сутрин за закуска или вечер преди сън...,или просто за хруп - хруп по всяко време на деня;). Вкъщи ги наричаме Мачине / и/ , понеже са с вкус и форма на оригиналните такива на Молино Бианко...
       
           Необходими продукти:

  •  600 гр. брашно
  • 150 мл. прясна течна животинска сметана 
  • 150 гр. захар
  • 150 гр. масло
  • 1 яйце
  • пакетче баакпулвер 
  • прахче ванилия
           Приготвяне:

           От изредените продукти замесваме меко и гладко тесто, което оставяме в хладилника за около час, за да се постегне.
            Изтекло това време, разточваме тестото на не много тънка кора / около 1 см./ и с помоща на фирмичка за бисквити или чашка изрязваме кръгли фирмички. В центъра на всяка една  изрязваме дупчица с помоща на много тясна чашка/ аз/. Готово;).
            Сега ги редим в тавичка, покрита с хартия за печене и така ги прибираме в хладилника за още около час.

                     
            Печем в силно загрята фурна на 180 гр. за около 10 - 15 минути. 
            Като резултат на труда ни имаме  мачине/ и/ на Молино Бянко - домашно проготвени;).




петък, 7 юни 2013 г.

Маслен пай с конфитюр от горски плодове


                              

              Той е най - високо оцененият сладкиш от моето семейство! Ммм, които са пропуснали , трябва на всяка цена да наваксат и да да му усетят аромата и вкуса...Вкъщи той е неделно - следобедният, ноо се случва често да ми го извикват на бис и в делничните дни;). Лесен, експресен, докато го замесите и вече му усещате аромата, чакайки го да поизстине...;). Да, силата му е във вкуса и съдържанието - той не залага на вида!
              И така, много лесната му за изпълнение рецепта:

              Необходими продукти:
  • 350 гр. бяло брашно 
  • 150 гр. не меко масло
  • 120 гр. захар
  • 1 яйце и един жълтък / все за тестото/ 
  • кората на 1 лимон
  • 1 лъжичка баакпулвер 
  • за намазване - 350 гр. конфитюр / в този случай - от горски плодове/

               Приготвяне:

               С посочените продукти  замесваме  енергично меко и сравнително гладко тесто, което оставяме в хладилника за около час, за да се стегне.  
               Изтекло това време, го разделяме на две части и по - голямата от тях разточваме внимателно на кръгла кора, с диаметър малко повечко от този на тавичката, в която ще печем и която е с незалепващо покритие.  Ако го чувстваме твърде меко, си помагаме с брашно. 
                С разточената кора покриваме тавичката, с пръсти притискаме добре и изрязваме излишната част.
                Надупчваме с виличка, за да не се деформира при печенето и разпределяме равномерно конфитюра. 
                Сега разточване и по - малката част от тестото и декориране / покриваме / сладкиша.
                              




                Печем в загрята фурна на 180 гр. до готовност.
                Нямаме търпение да изстине и го започваме толъл;). 




И отново пай, и отново...: 












               Ами, с кратки паузи поне веднъж седмично-;):






Този пък е особено специален - с българско домашно сладко от дюли..., нооо в еуфорията пропуснах да го снимам готов: 


Ново петъчно попълнение: 




четвъртък, 6 юни 2013 г.

Тарали - италиански мини гевречета





              Започвам с това, че тези гевречета са без варене. Е, не са така лъскаво съблазнителни като варените, но пък на вкус съвсем не им отстъпват, а пък си имат чар и те...Сега пишейки това, ми идва и съмнението, дали изобщо в този случай  е правилно да ги наричам гевречета, или просто дребни соленки...Ами...Едно е сигурно - на децата ми са любими, а и на нас също!
По тази причина ги приготвям често. Редувам с гризините и крекерите - много любими и те;).
             И така, рецептата:

             Необходими продукти:

  • 500 гр. бяло брашно
  • 180 мл. прясно мляко
  • 50 мл. олио
  • 30 гр. меко масло
  • 100 гр. настърган пармезан
  • 1 лъжичка сол
             Приготвяне:

             С продуктите, които изброих, замесвам меко и гладко тесто, което остаям да почине за около половин час. 
             Изтекло това време, късам от него парченца с големината на малък орех, които оформяме на гевречета и редя в тавичка, покрита с хартия за печене.
             Пека ги в загрята фурна на 190 - 200 гр. , докато получат приятен загар.
             Хруп - хруп, да ви е сладко! Едното дърпа другото..., както обичат да казват италианците;).


сряда, 5 юни 2013 г.

Ризото с ягоди





             Вкъщи ни е много любимо на всички. На нас големите трима човека, заради приятния киселичкък вкус - вместо засищащ, така отварящ апетита...На малката ми дъщеря пък, заради прекрасния розов цвят;). В Италия то е основно ястие. Приготвям го по подобен начин на ризото с аспержи, което описах преди дни...

            Необходими продукти за четири порции:


  • 250 гр. ориз
  • 300 гр. ягоди
  • 1 малка глава лук
  • 1 чаша бяло вино
  • 50 гр. масло
  • 50 - 70 гр. настърган пармезан 
  • сол и пипер

           Приготвяне:

           Нарязания на ситно лук задушаване в маслото , след което добавяме ориза. 
           Овкусявяме със сол и черен пипер и позапържваме.
           Угася ме с чашата бяло вино.
           Наливаме около 1 литър водичка и оставяме да ври под капак.
           Когато позври водата, добавяме нарязаните на дребно ягоди и варим до готовност.
           Веднъж отстранено от котлона, поръсваме с настъргания пармезан.
           Объркваме и сервираме;).
           
     
           

Банички - фаготини със сирене от домашно маслено тесто




                От мен днес една идеа как да си направим набързо закуска , предястие или вечеря с бутер тесто, без да сме си закупили и разполагали с такова в хладилника;). В случая са любимите банички със сирене и яйца;). И така:

                 Необходими продукти:


  • 300 гр. брашно
  • 150 гр. масло
  • 60 - 70 мл. ледено студена вода
  • 1 лъжичка сол / за тестото/
  • 200 гр. сирене Фета
  • 2 яйца и 1 жълтък за намазване
  • сол

                 Приготвяне: 

            
                 От брашното, маслото и студената вода и солта набързо замесваме гладко тесто, което завиваме с кухненски найлон и оставяме в хладилника за около 1 час, за да се постегне.
                 Изтекло това време, го разточваме и режем на квадратчета.
                 На всяко слагаме по лъжица от плънката, приготвена със сиренето и яйцата и завиваме, прищипвайки краищата. 
                 Така оформените банички нареждаме в тавичка, покрита с хартия за печене. 
                 Намазваме си с жълтък, разбит с капки вода или прясно мляко и печем в загрята фурна до готовност.

вторник, 4 юни 2013 г.

Почерпка за петия рожден ден на Федерика

 

            Ето, отделям време да почерпя и тук за петия рожден ден на по - малката ми дъщеря Федерика. Сладка е почерпката, а темата са любимите маргарити...
            Не го мислих много, много вкуса на тортата и въпреки всичко това , което измислих , се оказа много добро попадение.
            Сега описвам;):
            За основа избрах пандишпан без набухвател,  който приготвих по рецепта на една много талантлива кулинарка - Лучия Амброзио.

             И така, необходимите продукти за него / форма с диаметър от 26 см./:
  • 6 яйца / Изключително на стайна температура!/
  • 90 гр. бяло брашно
  • 90 гр. картофено брашно / fecola di patate/ или царевично нишесте 
  • 180 гр. захар
  • щипка сол
  • аромат / при мен - ампула ванилия/
             Приготвяне:
   
             Яйцата, захарта и солта разбиват с миксер в продължение на около 20 минути. Идеята е , сместа да е така гъста, че да може да се пишат буквички с нея, които да не се заличават веднага. По време на разбиването се добавя и ароматът. След това постепено, а не наведнъж, се добавят брашната / пресяти/ ,  разбърквайки с дървена лъжица или още по - добре с телта за разбъркване много внимателно с движения отгоре надолу. Готовата смес се изсипва в тавичка, покрита с хартия за печене, като се прави от краищата към средата, за да се избегне ефекта " вулкан " в центъра при печенето.
             Пече се в добре загрята фурна на 180 гр. за около 35 - 40 минути. Ако фурната е с вентилатор са достатъчни 160 гр. и около 30 минути. Изпечен е хубаво да се остави да се охлади във фурната, леко отворена. 
             Охладения пандишпан аз разрязах на три диска/ блата/, които напоих със ананасов
сироп / натурален сок , разреден с вода/ .
             За намазване между блатовете избрах крем ганаш с бял шоколад, като избрах неговия най - популярен и лесен вариант. За него са необходими 200 гр. прясна сметана и 200 гр. качествен бял шоколад. Приготвя се по следния начин: 
              Сметаната се затопля на слаб огън , след което се отстранява от котлона. Към нея се добавя шоколада, начупен на блокчета и се разбърква до пълното му разтопяване. Изчаква се да се охлади добре / около 30 минути/ и се разбива с миксер. За да се сгъсти, са необходими около 15 минути.
              Преди да покрия тортата със захарното тесто , за да я изравня, намазах с маслен крем /разбити 250 гр. студено масло, 200 гр. пудра захар, 3 лъжички прясна сметана и кората на половин лимон/.
              Покрих и декорирах с готово захарно тесто, което оцветих и изрязах във формата на
любимите маргаритки.


              Тортата беше акомпанирана от мъфини с вкус на ананас...

               ...и какаови с майонеза ;).

               Тях ще описвам някой друг път , понеже си г правя често...

             

       



Ризотото с аспержи




               Те са една дълга поредица ризоти, които приготвям по подобен начин...Вчера на дневен ред беше това и днес го описвам;). С времето /  най - близкото/ ще им дойде ред и на останалите. И така:

                Необходими продукти :
  • 250 гр. ориз
  • 250 гр. аспержи
  • 50 гр. масло
  • 50 - 70 гр. настърган пармезан
  • 1 чаша бяло вино
  • 1 малка глава лук
  • 2 - 3 скилидки чесън 
  • сол и пипер

                 Приготвяне:

                 Почистваме  аспержите и ги бланшираме във вряща, подсолена вода за много кратко Оцеждаме и запазваме бульона.
                 В маслото задушаваме набързо нарязаните на ситно лук и чесън и добавяме ориза. Овкусяваме със солта и черния пипер.
                 Позапържваме и угасяваме с чашата бяло вино.
                 Наливаме водичката , в която са вряли аспержите / около 750 гр. / и готвим на тих огън, като често разбъркваме. 
                 Когато изври половината вода , добавяме нарязаните на парченца аспержи и сваряваме до готовност. 
                 Когато отстраним от котлона, поръсваме с настъргания пармезан и объркваме. 
                 
                 
                 
                 

понеделник, 3 юни 2013 г.

Кръгли тиквички с пармезан и крутони на фурна





                 Ами, вкъщи много ни се ослаждат така. Чудесен вариант на пълнени тиквички са.Ние ги хапваме кат основно ястие, но могат да бъдат сервирани и като предястие;).

                 Необходими продукти / две порции основно ястие/:


  • 4 кръгли тиквички
  • 4 пълни супени лъжици смлени крутони
  • 2 пълни супени лъжици пармезан
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън 
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер 
  
                 Приготвяне:

                 Измиваме тиквичките, изрязваме им капачетата и им издълбаваме сърцевината. Кипваме ги в подсолена вода.
                 В зехтина задушаваме лука, чесъна и морковите до омекване, след което добавяме  издълбаната на тиквичките сърцевина, нарязана на дребно. Овкусяваме със сол и черен пипер и позапържваме, докато се поизпари  водата. Отстраняваме от котлона и изчакваме да се поохлади, след което добавяме смлените крутони и пармезана и объркваме. 
                 С получената плънка пълним тиквичките. Покриваме ги с капачетата, нареждаме ги в тавичка и наливаме малко водичка / около един пръст/.
               Печем до готовност.