koleda

koleda

вторник, 11 февруари 2014 г.

Равиоли валентинки с пълнеж от рикота и пармезан




            Вече по традиция / за втора година/  ги приготвям в дните около Свети Валентин и не, защото му придавам особена важност на празника, но просто така - за настроение-;)).
            Миналогодишните оцветих с доматен концентрат,  но днес като се завихрих и установих, че ми липсва...Та затова тазгодишното им издание е с цвят на червено цвекло, от което винаги имам в наличност, обичам...

             Необходими продукти:

  •  300 - 350 гр. грис от твърда пшеница
  • 1 яйце / тук съотношението е такова, понеже цвеклото е достатъчно воднисто, а по принцип правилото при замесването на тесто за прясна паста е : 1 яйце на 100 гр. брашно 
  • 50 гр. сварено и пасираното червено цвекло
  • 1 равна чаена лъжичка сол
           За плънката: 
  • 90 гр. извара
  • 50 гр. пармезан
  • няколко стръка пресен магданоз
  • сол
  • черен пипер
          И още:
  • 50 гр. масло
  • листа салвия
  • пармезан 
        
              Начин на приготвяне: 

              От посочените продукти се замесва тесто, което се увива в кухненски найлон и се слага в хладилник за около час. 


               Вече охладено тестото се разточва на тънка кора / на ръка аз/ , от която се изрязват сърца с помоща на формичка. На половината от  тях се слага по малко плънка / смляни с кухненския робот рикота, пармезан, магданоз, сол и черен пипер/ и се покриват с останалите. 

               Другият вариант е на половината от разточената кора да се сложи по малко от плънката на разстояние и да се покрие с другата половина, намазана леко с вода, след което с формичка да се изрежат сърчицата. 
              Краищата на всяко сърчице се притискат с виличка, за да не излезне плънката прибваренето. 



               Готовите равиоли се прибират в хладилник до момента , в който ще се варят. 
               Варят се в завряла подсолена вода, след което се отцеждат. 
               В широк тиган се загрява масло с листа салвия. Прибавят се равиолите и се разбъркват. 
               Отстраняват се от котлона и се сервират по желание поръсени с настърган пармезан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар