koleda

koleda

понеделник, 10 март 2014 г.

Оризови кюфтенца от застоял ориз със зеленчуци





             Никога не изхвърлям храна! Винаги рециклирам това, което не се изяжда и застоява, че дори ми е и страст да го правя-;)). Много често солените ястия, разбира се тези, които го позволяват - в кюфтенца или шницели-;). По същия начин постъпих и в случая-;).  Оризът с зеленчуци, който приготвих за вечеря вчера , независимо че беше вкусен , не се яде с апетит и така си и остана и днес превърнах в оризови кюфтенца. Те са всъщност много популярно южноиталианско / сицилианско/ ястие. Наричат ги Аранчини/ arancini/ , в предов Портокалчета , заради приятния оранжево- златист цвят, който наподобява този на плода. Приготвят се от добре сварен овкусен ориз, от който като се охлади , се оформят топчета . В средата им се слага по желание моцарела, провала или друго разтегливо сирене. Овалват се в яйце , а след това в смлян сух хляб и се изпържват. Та по същия начин и тези - оризът , оформен солидни топчета / без сърцевина от сирене/; оваляни първо в разбито яйце и после в смлян сух хляб ; за кратко охладени в хладилник

и изпържени.
           Много апетитни станаха и се изядоха с апетит-;).

Няма коментари:

Публикуване на коментар