koleda

koleda

понеделник, 10 март 2014 г.

Постни сладки кифлички





                  Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 280 гр. топла вода
  • 20 гр. прясна мая
  • 60 гр. олио
  • 100 гр. захар
  • 1 равна супена лъжица захар или мед 
  • щипка сол
  • 1 пакетче ванилия
  • настърганата кора на един портокал био
  • 2 лъжички растителна сметана 
  • за пълнеж - конфитюр, мармалад...

                Начин на приготвяне: 

                Маята се разтваря с лъжицата захар в топлата вода и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и се замесва меко и гладко тесто, което се покрива и се оставя да втасва.




            Втасалото тесто се разделя на две части и всяка една се разточва на тънка кръгла кора. Реже се на триъгълници, на които се прави леко разрезче в основата / за по - добро оформяне , а и за да не изтича конфитюрът при печенето/ и им се слага по лъжичка пълнеж.


             Завиват се на кифлички, които се редят в тава , покрита с хартия за печене и се оставят да втасат. Когато се надуят , се мажат със сметаната , размита с капки вода и по желание се поръсват с кристална захар.


               Пекат се на 180 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар