koleda

koleda

вторник, 20 май 2014 г.

Тирамису' с крем от рикота и ягоди






             От името още става ясно, че този десерт съвсем не е укласическо тирамису'   , но пък е успешна, много лека също, негова алтернатива-;).

             Необходими са :

  • 16 бр. бишкоти савоярди 
  • 250 гр. рикота / пасирана извара/ 
  • 120 гр. сладкарска сметана 
  • 100 гр. пудра захар
  • аромат  / в случая - капки ромова есенция/ 
  • ягоди
  • горчиво какао за поръсване
  • прясно мляко 

             С помоща на миксер изварата се разбива със захарта до гладък крем, като бъркайки,  се добавя и ароматът. Отделно се разбива сметаната и се прибавя и тя. С помоща на дървена лъжица или шпатула се обърква с много внимателни движения отдолу нагоре  до обемен, пухкав крем, който се слага в хладилник да се постегне.


             Бишкотите се потапят за кратко в прясно мляко и се редят в поднос. Половината от крема се пълни в сладкарски пош и се шприцова върху тях.  Гарнира се с нарязани на филийки ягоди. Същото се повтаря още веднъж, като се поръсва с горчиво какао преди последния ред ягоди.
             Прибира се в хладилник за около 2 - 3 часа, преди да се консумира.
           

             

Няма коментари:

Публикуване на коментар