koleda

koleda

понеделник, 22 декември 2014 г.

Доматени хлебчета







            Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 20 гр. прясна мая
  • 200 мл. топла вода
  • половин чаена чаша / 200 мл/ пасирани домати / от консерва/  
  • 2 супени лъжици зехтин 
  • 1 равна лъжица захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • домати череша 
       
            Маята се разтваря със захарта в топлата вода и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и брашното на части, омесвайки до гладко, но меко тесто, което се покрива и оставя да втасва, докато се удвои. / Хубаво е към тестото да се добави и нарязан на дребно пресен босилек или магданоз, но аз не сложих, понеже така бях помолена от децата :)./ 
            Втасало тестото се разделя на 9 парчета и всяко се оформя на хлебче. По желание, както е в случая, в средата на всяко се прави дупчица / като поничка/ и в нея се слага доматче. Редят се в тава, покрита с хартия за пенене, намазват се със зехтин и се оставят за около половин час да се отпуснат.

            Поръсват се с пшеничен грис или бяло брашно и се пекат с незагрята фурна на 190 градуса. 
         


Няма коментари:

Публикуване на коментар