koleda

koleda

петък, 2 януари 2015 г.

Свинско филе с портокали






                Необходими продукти:

  • около 1 кг. свинско филе
  • 2 портокала био
  • 1 - 2 глави лук
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • 1 стъбло целина
  • 1 - 2 моркова 
  • 1 чаена чаша бяло вино 
  • зехтин
  • 2 - 3 супени лъжици бял оцет
  • черен пипер, розмарин, риган...


               Месото се измива, подсушава и овалва в оцета, след което се овкусява с подправки, сол и зехтин и се слага да престои в хладилник дори и една нощ. 
               В тенджера с диаметър малко по - голям от парчето месо се задушават нарязаните на дребно лук, чесън, моркови и целина, докато омекнат. 
               Прибавя се филето и се изпържва за кратко от всички страни. 
               Редуцира се с вино и като поизкипи се налива гореща вода или бульон колкото да покрие и се готви на много слаб огън под капак около 1 и половина, добавяйки още вода. 
               Готово месото се изкарва от тенджерата и се покрива, за да се запази топло. 
               Сосът се пасира и и мусе прибавят сока на двата портокала и настърганата кора на единия. 
               Завира се за много кратко, само докато отново се сгъсти. 
               Сервира се веднага , като месото се полива с получения портокалов топъл крем - сос. 
               

Няма коментари:

Публикуване на коментар