koleda

koleda

сряда, 14 януари 2015 г.

Пандишпанова торта с лимонов крем и желирани плодове










                И така, пандишпанът - отново без набухвател, т.е. все по тази рецепта, само че тук намалих малко количесвата :

  • 5 яйца
  • 160 гр. захар
  • 80 гр. брашно
  • 80 гр. натурално нишесте
  • ванилия все за аромат 
  • при липса на опит и за по - малко стрес при приготвянето, може да се добави пакетче баакпулвер , пресят с брашното
                Хубаво е да се приготви ден преди това, понеже по - добре се разрязва на следващия ден.


                Лимоновият крем е всъщност английският десерт Lemon curd.Ползван за пълнеж на торти, сладкиши въобще, но най - вече за намазване на филийка тостерен хляб или традиционното скуни на закуска :). / Понеже го приготвям за първи път и нищо, че рецептата му е универсална, освен че днес открих кой е моят крем // Просто няма нещо така прекрасно , като този крем! //, ползвах пропорциийте на продуктите на този блог , а именно : 
  • 3 лимона
  • 3 яйца
  • 200 гр. захар
  • 100 гр. масло
  • 30 гр. натурално нишесте
                Маслото се разтопява на водна баня. Лимоните се изцеждат, а кората им се настъргва. В касерола се смесват яйцата и захарта. Нишестето се разтваря в лимоновия сок и се добавя към яйцата. Прибавят се настърганата кора и разтопеното масло. Слага се на котлона на водна баня при непрекъснато разбъркване , докато се сгъсти, но без да завира, след което се отстранява и се охлажда.



                 За сиропа : 
  • 180 мл вода
  • 80 гр. захар
  • около 20 мл ликьор от лимони / Limoncello /
                Водата със захарта се слага на котлона и като заври се отстранява. Изчаква се да се охлади и се прибавя ликьорът. 

               Още : 
  • 200 гр. прясна течна животинска неподсладена сметана / при липса обикновена сладкарска/ 
  • 100 гр. пудра захар 
  • пресни горски плодове / малини и боровинки в случая / 
  • начупени лешници
               Охладеният пандишпан се разрязва на две и долният блат се сиропира .





               Покрива се с крема и после с втория блат.

               Притиска се леко , за да се заравни кремът и се сиропира отгоре.


               Сметаната се разбива със захарта и с нея се намазва / заравнява / цялата торта.


               Декорира се с плодовете и лешниците.


               Плодовете се покриват с желатин, с случая от готов микс за желиране на торти. 

    
               

            

                

Няма коментари:

Публикуване на коментар