koleda

koleda

сряда, 11 февруари 2015 г.

Шоколадова Шарлота с крем от сирене Филаделфия и желирани праскови









              Необходими продукти :

  • 5 яйца
  • 200 гр. захар
  • 80 гр. брашно
  • 80 гр. царевично нишесте
  • 50 гр. горчиво какао
  • 10 гр. баакпулвер 
  • 1 пакетче ванилия
             За крема:
  • 400 гр. сирене Филаделфия
  • 200 мл. прясна течна животинска сметана / при липса - обикновена сладкарска/
  • 80 - 100 гр. пудра захар
  • евентуално някакъв аромат / тортата е достатъчно ароматна от прасковите /
            Още : 
  • консерва сиропирани праскови / компот/ 
  • бишкоти савоярди
  • желатин / използвах готов микс за торти/


             Яйцата и захарта се разбиват продължително до светъл и много обемен крем. Постепено се прибавят брашното, нишестето, какаото, ванилията и баакпулвера / хубаво е да бъдат пресяти/ и с шпатула или с тел се обърква много добре до гладко / да няма топчета/ с движения отдолу нагоре. 
             Получената гладка смес се изпича в намаслена и набрашнена или покрита с хартия за печене форма / D 26 см/ наведнъж и след това се разрязва или както направих аз в случая - разделена на две равни части , в загрята фурна между 170 - 180 гр. за около 20 - 25 минути / след 20 мин. се проверява за готовност с клечка./ 



             Сиренето, сметаната и пудрата захар се разбиват наведнъж с миксер до гъст, гладък крем , който се охлажда добре. 



             В поднос се слага първият блат и се сиропира със сиропа на прасковите. Намазва се с 1 / 2 от крема и се поръсва с нарязани на дребно праскови. 



            Покрива се с другия блат, който също се сиропира и намазва с останалия крем. Декорира се с прасковите, 



които след това се желират / покриват / с желатинова глазура / Моята е готова смес./. 



                  Накрая се " облича" с бишкотите - леко под наклон и потопени за кратко в прасковения сироп.


Няма коментари:

Публикуване на коментар