koleda

koleda

сряда, 18 февруари 2015 г.

Пълнозърнеста фокача с домати, маслини и риган







              Необходими продукти:

  • 250 гр. пълнозърнесто брашно
  • 250 гр. бяло брашно
  • 300 мл. топла вода
  • 20 гр. прясна мая
  • 1 супена лъжица зехтин за тестото и още за намазване
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 равна супена лъжица сол
  • домати 
  • маслини
  • риган 
  • едра сол за поръсване

              Маята се разтваря със захарта в топлата вода и се оставя за кратко да се активира. Добавят се зехтинът и брашната на части заедно със солта, обърквайки и омесвайки до много меко, леко лепнещо тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва, докато се удвои. 
              Втасало тестото се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене и се прегъва веднъж - дваж , след което с намазани със зехтин ръце се издърпва / издължава/ вминателно , правейки дупчици с пръсти. Полива се със зехтин, така че дупчиците буквално да се напълнят с него :) :),

след което се редят доматите и маснините. Поръсва се с едра сол и риган и се оставя така за около 30 минути да се отпусне.



              Пече се в загрята фурна на 190 - 200 гр. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар