koleda

koleda

четвъртък, 30 април 2015 г.

Маслен пай с лимонов крем и ягоди









                    Необходими продукти за масленото тесто:

  • 400 гр. брашно
  • 200 гр. студено масло, нарязано на малки парчета
  • 200 гр. захар
  • 2 яйца
  • 1 пакетче ванилия
  • настърганата кора на един лимон био
  • 1 чаена лъжица баакпулвер 
     
                  За мармалада от ягоди : 
  • 300 гр. ягоди
  • 100 гр. захар 
  • няколко капки лимонов сок 
  • 1 супена лъжица вода 

                 Рецептата за лимоновия крем тук:


               Брашното се изсипва върху подходящ плод и се оформя на кладенче , в което се слагат останалите продукти и с пръсти енергично се омесва до гладко тесто, което се увива в кухненски найлон и се слага в хладилник да се охлади и стегне. 
               Ягодите се нарязват на дребно и в касерола се смесват със захарта, лимоновия сок и водата и се сваряват на слаб огън, разбърквайки често. 
               Охладеното тесто се разделя на две не равни части. По - голямата се разточва и с нея се покриват дъното и до някъде стените на подходяща форма за печене / в случая е с отлепващ се ринг с D 26 см , покрита с хартия за печене/ . Пълни се равномерно с охладените лимонов крем и ягодов мармалад. Покрива се с останалото тесто, разточено и нарязано на ивички или по друг начин.
               Пече се в загрята фурна между 180 - 190 гр. за около 40 - 45 минути. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар