Необходими продукти :
- 350 гр. бяло брашно
- 250 гр. царевично брашно
- 12, 5 гр. прясна мая
- 300 мл. топло прясно мляко
- 2 яйца / единият жълтък се отделя за намазване
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица захар
- 2 чаени лъжици сол
- 60 - 70 гр. меко масло за намазване
Маята се разтваря със захарта в топлото мляко и се изчаква за кратко да се активира. Прибавят се останалите съставки, чаревичното брашно, както и бялото на части, омесвайки до меко и сравнително гладко тесто, което се покрива и остава на топло да втасва, докато се удвои.
Втасало тестото се разделя на четири части, всяка от които се разточва на тънка правоъгълна кора, която се намазва обилно с меко масло и завива на руло, след което се редят в тава, покрита с хартия за печене. Правят им се леки разрезчета и се намазват с размития с няколко капки прясно мляко или вода жълтък. Оставят се да се поотпуснат.
Поръсват се с царевично брашно и се пекат с незагрята фурна на 170 - 180 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар